vrijdag 17 december 2010

Nadenken bij wat je doet

Nosce te ipsum zo luide de spreuk. Ken uw zelf.
Zelf kennis, het ontbreekt bij veel mensen. Zelfs ik laat het wel eens achterwege. Maar gelukkig hebben we het goeie vertrouwde ROC die redding brengt. Redding in de vorm van iets dat SLB heet. Studie Loopbaan Begeleiding zoals de volledige naam leest, is een in tweeën gedeeld vak.

Het eerste deel kun je vergelijken met het mentor uur op de middelbare school, je verteld over je studie hoe het er mee gaat en hoe het thuis gaat, ook gemaakte uren en behaalde resultaten worden hier besproken, een goed vak waar ik geen kritiek op heb (vooral niet als ik een maandag ben vergeten te klokken en Joke het er we bij schrijft) Het tweede deel, en nu komt het geniale bestaat uit het maken van een hoop persoonlijkheid tests en die dan “bespreken” dit alles zorgt er voor dat mijn maandag nog eens dermate word uitgerekt en ik mijn bus elke maandag mis. Maar alles in de naam van zelf kennis, want tenslotte kennis is macht. Dat zou ik zeggen ja, ware het niet dat SLB-T (T van Theorie) onzin is.

Die testjes stellen niks voor, iemand met een beetje psychologische kennis weet meteen naar welk resultaat het antwoord leid. De testen zijn geschreven als een genrealisering van de mensen. Maar dat is niet handig. Want je kan geen enkel mens generaliseren tot een gemiddeld mens want iedereen is uniek, als het om de menselijke factor gaat is elke situatie uniek. Zo gaan veel dingen er uiteindelijk over of je een denker of een doener bent? Nou met het beetje zelf kennis dat ik bezit kan ik zeggen dat ik een denker ben, Ik ben de hele dag met mijn hoofd in de wolken. Maar mijn score was dat ik een doener ben, en ook dit klopt. Ik moet altijd bezig zijn, zorgt ervoor dat ik niet teveel denk. Beide resultaten zijn dus juist(Daar heb je de menselijke factor weer), maar nee dat klopt niet in de wereld van de MBO psychologie, nee dan heb je een verkeerd zelf beeld.

Want mensen moeten precies weten hoe volgens een slecht geschreven boek ze in elkaar zitten. Niet dat het boek tegen de mensen zegt: Je bent een slecht mens doe er iets aan, nee want daar is het te politiek correct voor. Dus mijn huiswerk is: Maak een schijtlading slechte persoonlijkheids testen die je bij al 100 verschillende zielen knijpers eerder hebt gemaakt, die je meteen laten voelen als een verknipt persoon en ook nog eens zelfondermijnend zijn door heel gemakkelijk te doorgronden zijn maar tegelijk tering ingewikkeld voor de simpele geest om te begrijpen.
Nu word er door bepaalde mensen gezegd: “Haje wat zeur je nou doe gewoon die testjes en bij het bespreken knik vrolijk ja zoals je bij de rest van de domme dingen ook doet.” Maar nee dit keer niet, het maken van deze tests herinnert me aan dingen, dingen die ik nog niet verwerkt heb. Ze maken me furieus.

Dus ik vraag me af? Waarom? Waarom word dit zo nutteloze vak gegeven aan mensen waarvan de helft de zelfkennis al heeft, en voor de andere helft geld: “Ignorance is bliss.”
Dit is niet mooi, dit is niet aardig, maar het moest er even uit, Fuck SLB zo dat voelt goed. Ik voel me nu beter.